SILLIPANNACOTTA
(Ohje 4:lle ruokailijalle)
500 g juuriselleriä (vaihtoehtoisesti palsternakkaa, juuripersiljaa tai mustajuurta)
4 dl maitoa
1 valkosipulinkynsi
2 timjaminoksaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
2 liivatelehteä liotettuna
3 rkl ranskankermaa
Tilliöljy:
½ punttia tilliä
1 dl rypsiöljyä
½ rkl suolaa
Lisäksi:
1 Sillikonttorin matjessillifilee
4 kirsikkatomaattia lohkottuna
tillinoksia / miniyrttejä koristeluun
- Kuori ja leikkaa selleri peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Mittaa kattilaan maito, valkosipuli, timjami ja kuutioidut juurekset. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua miedolla lämmöllä 15-20 kunnes juurekset ovat läpikypsiä.2. Nosta timjaminoksat pois kattilasta ja surauta ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon liotetut liivatelehdet sekä ranskankerma. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla.3. Siivilöi seos ja kaada neljään annosmaljaan. Siirrä kylmään hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi, mieluiten yön yli.4. Valmista tilliöljy. Kuumenna litra vettä kiehuvaksi ja mausta suolalla. Kasta tillit varsineen kuumaan veteen minuutiksi ja huuhtele kylmällä vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois. Yhdistä tilli ja öljy. Aja tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella.
- Paloittele sillifileet pieniksi kuutioiksi ja lohko tomaatit. Annostele lusikallinen tilliöljyä hyytyneiden pannacotta-vanukkaiden pinnalla ja nosta päälle reilusti sillipaloja, muutama tomaattilohko ja tuoreita yrttejä. Ylimääräisen tilliöljyn voit käyttää salaatinkastikkeena tai keitettyjen perunoiden maustamiseen.