SILLIVOILEIPÄKAKKU SAARISTOLAISLEIVÄSTÄ
6–8:lle
Vaikeusaste: keskitaso
Valmistusaika: 2,5 h + 12 h marinointi
(soijaton, ei sisällä pähkinää)
Sillin saaristolaisleivän kera on ajaton klassikko, josta syntyy myös mitä herkullisin voileipäkakku. Valmista helppo saaristolaisleipä Tuopin saaristolaisleipä jauhoseoksesta ja herkullinen täyte Sillikonttorin Suomessa valmistetuista silleistä. Sillivoileipäkakku on täydellinen lisä niin pienen porukan brunssille kuin isompiin kevään juhliinkin.
Pikkelöity punasipuli
1 pieni punasipuli
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria
½ dl vettä
1 pkt Tuoppi saaristolaisleipä jauhoseosta
Sillitäyte
1 prk Sillikonttorin Sipulisilliä
1 nippu tilliä
3 keitettyä kananmunaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 dl ranskankermaa
½ sitruunan mehu
1 rkl makeaa sinappia
suolaa
mustapippuria
kostutukseen ½ dl maitoa
Koristeluun
Sillikonttorin Sipulisilli-paloja
pikkelöityä punasipulia
hienonnettua ruohosipulia
tilliä
isoja kapriksia
rosépippuria
Leikkaa kuorittu punasipuli noin kahdeksaan lohkoon niin, että lohkot pysyvät kasassa sipulin kannan avulla. Kiehauta punaviinietikka, sokeri ja vesi niin, että sokeri sulaa. Lisää punasipulit ja siirrä kannelliseen purkkiin. Anna marinoitua vähintään yön yli.
Valmista saaristolaisleipä pakkauksen ohjeen mukaan pyöreään irtopohjavuokaan (halkaisija n. 20 cm).
Hienonna sipulisilli, tilli ja kananmunat ja sekoita tuorejuustoon ja ranskankermaan. Mausta sitruunamehulla, makealla sinapilla, suolalla ja pippurilla.
Puolita jäähtynyt saaristolaisleipä vaakasuunnassa. Kostuta pohja maidolla ja levitä päälle reilu puolet sillitäytteestä. Nosta päälle kansi ja kostuta. Päällystä kansi lopulla täytteellä ja koristele sillivoileipäkakku sillipaloilla, punasipulilla, ruohosipulilla, tillillä, kapriksilla ja rosépippureilla.
Kreikkalainen saaristolaisleipäkakku
6–8:lle
Vaikeusaste: keskitaso
Valmistusaika: 2,5 h + 12 h marinointi
(soijaton, ei sisällä pähkinää, ei sisällä kalaa/äyriäisiä)
Voileipäkakku on juhlien tarjottavana uskomattoman monipuolinen. Pohjan voi tehdä Tuoppi saaristolaisleipä jauhoseoksesta helposti syntyvään saaristolaisleipään ja täytteeksi kannattaa kokeilla vaihteeksi herkkusieniä. Täyteläinen feta-jogurttitäyte ja reilu kourallinen yrttejä koristeena vievät makumaailmaa Välimeren suuntaan. Toki saaristolaisleipäkakku toimii erinomaisesti myös perinteisempien lohen tai kinkun kanssa.
Marinoidut herkkusienet
300 g Champ herkkusieniä
½ nippu Vihreäkeiju timjamia
1 dl balsamiviinietikkaa
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 pkt Tuoppi saaristolaisleipä jauhoseosta
Feta-jogurttitäyte
½ kurkku
4 dl kreikkalaista jogurttia
½ nippu Vihreäkeiju minttua
1 valkosipulinkynsi
1 rkl hunajaa
150 g fetajuustoa
suolaa
mustapippuria
Sitruunamajoneesi
1 rkl sitruunamehua
½ sitruunan kuori
½ dl majoneesia
4–6 lehteä Vihreäkeiju jääsalaattia
Koristeluun
2–3 lehteä Vihreäkeiju jääsalaattia
2 Champ herkkusientä ohuina viipaleina
balsamico-marinoituja herkkusienen puolikkaita
feta-juustomuruja
Vihreäkeiju timjamia
Vihreäkeiju minttua
Vihreäkeiju lehtipersiljaa
Vihreäkeiju viinisuolaheinää
Vihreäkeiju oreganoa
eri värisiä halkaistuja kirsikkatomaatteja
Viipaloi 2/3 herkkusienistä ja puolita loput. Hienonna timjami ja sekoita balsamiviinietikka, sokeri ja vesi niin, että sokeri sulaa. Sekoita joukkoon timjami ja herkkusienet ja anna marinoitua yön yli.
Valmista saaristolaisleipä pakkauksen ohjeen mukaan pyöreään irtopohjavuokaan (halkaisija n. 20 cm).
Puolita kurkku, poista siemenet ja raasta. Purista ylimääräinen neste pois kurkkuraasteesta tai valuta rauhassa siivilässä ja sekoita sitten kreikkalaiseen jogurttiin. Hienonna minttu ja valkosipulinkynsi ja lisää jogurttiin hunajan sekä murustetun fetajuuston kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita sitruunamehu ja sitruunan kuori majoneesiin.
Puolita jäähtynyt saaristolaisleipä pituussuunnassa. Kostuta pohja levittämällä päälle puolet sitruunamajoneesista ja täytä reilulla puolella feta-jogurttitäytteestä, marinoiduilla herkkusieniviipaleilla ja jääsalaatilla. Nosta päälle kansi ja levitä päälle loppu sitruunamajoneesi. Päällystä kansi lopulla täytteellä ja koristele saaristolaisleipäkakku salaatinlehdillä, tuoreilla ja marinoiduilla herkkusienillä, fetajuustolla, yrteillä ja kirsikkatomaateilla.