Varhaisperuna on aina parasta sillin tai silakan kanssa ja parhaimmillaan vasta heinäkuussa! 

 

 

Kesäkuussa alkaa monen suomalaisen odottama herkkukausi. Muiden  tuoreiden kotimaisten vihannesten ohella alkukesällä päästään maistelemaan ensimmäisiä varhaisperunoita. Varhaisperunat ovat kuuluneet aina erityisesti juhannuspöytään. 

Varhaisperunat sillin ja tillin kera ovat toki parasta mahdollista kesäruokaa, mutta perunan paras makusesonki alkaa vasta heinäkuussa. Kiireisimmät tuhlaavat rahansa kalliisiin ja vetisiin alkukesän perunoihin, vaikka maukkaimmat avomaan perunat saapuvat kauppoihin vasta heinäkuussa. Silloin parhaimmillaan olevien kiinteiden perunoiden hintakaan ei enää huimaa päätä.  

Heinäkuu pitäisikin julistaa Suomessa perunakuukaudeksi, jolloin tämä suomalaisen maan kultakimpale nostetaan meidän herkkusuiden lautaselle. Todellisen perunakulttuurin tulisi keskittyä laadukkaaseen perunaan, joka on saanut rauhassa kasvaa yöttömässä yössä. 

 

Perunan parhaat makuparit ja kypsennystavat 

 

 

 

Kypsä kuuma peruna ei yksinään vielä ole erityisen maukas, vaan vaatii kylkeensä rasvaa, suolaa ja maustetta. Perinteisesti uudet perunat maustetaan voilla, suolalla ja tillillä, mutta sama kokonaisuus syntyy myös sillistä tai silakasta. Kalan rasvaisuus, suolaisuus ja mausteet ovat täydellinen makupari varhaisperunoille. Ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan, kun ajaton klassikko toimii vuodesta toiseen. 

Perinteinen tapa uusien perunoiden valmistamiseen on hyörykeittäminen. Kypsennä perunat puolikypsäksi höyrykattilassa, lopeta höyrytys ja anna lopuksi hautua liinan alla 5 minuuttiaKiehauta sitten voita kattilan pohjalla ja lisää joukkoon suola, tilli ja perunat. Sekoita varovasti ja tarjoa sillin tai silakan kanssa.  

Modernimpi tapa varhaisperunoiden kypsentämiseen on vakumoituna joko lämpötilaltaan tarkalleen mitatussa vedessä tai sous vide -keittimellä eli sirkulaattorilla 87-asteessa noin 45 minuuttia. Kun perunat vakumoi ruskistetun voin, suolan ja tillin kanssa, ei perunan oma maku pääse liukenemaan höyryyn tai keitinveteen ja maukkaat höysteet maustavat jokaisen potun. Kypsennys on toki hieman vaivalloisempaa, mutta lopputulos on erityisen maukas. 

Miten ikinä varhaisperunat kypsennätkin, ovat silli ja silakka olennainen osa kesän herkuttelua! Joten nappaa kaupasta Sillikonttorin artesaanisilliä tai silakkaa, kilo tai vaikka kaksi parasta suomalaista varhaisperunaa ja nauti kesästä!