Piirakkataikina
4 dl vehnäjauhoja
150 g voita
3 rkl vettä
Täyte
2 sipulia
50 g voita
1 kg kiinteitä perunoita
1 pkt Sillikonttorin matjessillifileetä
50 g emmental-juustoraastetta
Tee taikina:
Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Laita taikinakimpale kylmään noin tunniksi. Vetäytynyttä ja kylmää taikinaa on merkittävästi helpompi käsitellä.
Valmista täyte:
Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota paistinpannulla voissa miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kauniisti ruskistunut ja pehmennyt. Siirrä sivuun odottamaan.
Kuori ja viipaloi perunat sentin paksuiksi viipaleiksi. kuutioi sillit. Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Levitä pohjalle kerros perunaviipaleita kauniisti limittäin, laita päälle sipulit, sillit ja juustoraaste. Asettele päälle loput perunat.
Kauli piirakkataikina 5 mm:n paksuiseksi ja peitä peruna-silli-sipuliseos taikinalla. Askartele taikinan liepeet vuoan reunoille perunakerroksen väliin.
Paista piirasta 160-asteisessa uunissa noin 35 – 40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja taikinan pinta reilusti ruskistunut. Tarkista perunoiden kypsyys hammastikulla.
Anna piiraan jäähtyä vuoassa vähintään 20 minuuttia. Irrota vuoan kehä ja kumoa piiras tapaan tarjoiluvadille.